Første dag i dagpleje, vuggestue eller børnehave - Peti Sko

Første dag i dagpleje, vuggestue eller børnehave

Således plejer du dine sko korrekt Læser Første dag i dagpleje, vuggestue eller børnehave 7 minutter Næste Sådan rengøre du dine Glerups
Det er en stor dag, når dit lille barn skal starte i institution. Blandt de mange ting, du skal have styr på, er sko-garderoben et helt kapitel for sig. Her kan du få et overblik over de forskellige sko, som dit barn får brug for. Så har du ro på, når den første institutionsdag kommer.

Når dit barn ikke går
Der er mange børn, der endnu ikke er begyndt at gå, når de begynder i vuggestue eller dagpleje. Nogle er måske så småt begyndt at rejse sig ved ting, og så varer det sjældent længe, inden de tager de første skridt. Lige præcis i denne overgangsperiode kan det være svært for dig at regne ud, hvad du skal give de små på fødderne, når de er i dagpleje eller vuggestue.

Indenfor
Bare tæer og strømpesokker er altid bedst – også når dit barn begynder at rejse sig ved ting og begynder at gå. Dit barn kan nemlig have svært ved at mærke gulvet og dermed holde balancen, når der er såler under fødderne. Brug gerne strømper med små gummi-dutter, så dit barn ikke skrider. Der kan imidlertid være flere årsager til, at bare tæer og strømper ikke er den bedste løsning alligevel. Det kan være, det er fodkoldt, eller at dit barns institution har en regel om, at de små skal have hjemmesko på. Er det tilfældet, kan dit barn i stedet bruge skindfutter eller prewalkers – også kaldet kravlesko eller begyndersko. De har tynde, fleksible såler, så dit barn fint kan fornemme gulvet gennem sålen.

Udenfor
Sværere er det straks, når de små skal udenfor. Her er det en god idé at vente så længe som muligt med at give dit barn rigtige sko på. De tykkere såler gør det nemlig svært for de små at fornemme jorden under sig og dermed holde balancen. Tynde og meget fleksible såler er bedst. Derfor er den mest optimale løsning at give dit barn skindfutter eller prewalkers på, med en let overtræks futte. De kan beskytte de små fødder mod kulde og et underlag, der måske er for groft for de bløde, uprøvede fodsåler.

Vær opmærksom på, at skoene alene ikke er lavet til udendørs brug. De vil derfor hurtigt blive slidte, og de kan ikke holde til at blive brugt i vådt vejr.

Når det bliver for koldt til skindfutter og prewalkers, kan termofutter – også kaldet overtræksfutter – være den bedste løsning, så længe dit barn holder sig til at kravle og sidde. Så snart dit barn er begyndt at gå flere sikre skridt, er det tid til at kigge på vinterstøvler – dit barns første rigtige par sko.

Når dit barn går

Sandaler – åben eller lukket tå
Det er skønt at slippe fødderne fri i et par nye sandaler. De har en helt naturlig, sund åndbarhed og bruges typisk i højsommeren, men du kan også give dit barn sandaler på på lune forårs- og sommerdage. Det kræver bare et par strømper, og at du følger lidt med i vejrudsigten.

Børnesandaler fås både med lukket og åben tå. Har du børn i dagpleje, vuggestue og børnehave, kan det være en god idé at vælge lukkede sandaler. Små børn kan nemlig let komme til at støde eller skrabe tæerne i et par sandaler med åben tå.

Undgå klipklapper
Klipklappere fungerer fint på ferien, hvor man blot trisser fra hotelværelset ned til poolen. Dog er de ikke gode at gå langt eller løbe i – hverken for børne- eller voksenfødder.

Klipklappere giver ingen støtte, og dit barn vil krumme tæer og bruge mange kræfter på at holde dem på plads og slæbe dem med sig. Desuden er der ret stor risiko for, at dit barn træder på kanten af skoen og vrider rundt i anklen. Derfor anbefaler vi, at dit barn har et par ”rigtige sandaler” til vuggestue og børnehave. Det vil sige sandaler med fast hælkappe eller hælrem og justerbar lukning.

Fast hælkappe
Vi anbefaler altid, at de mindste børn går i fodtøj med fast hælkappe. Det sikrer nemlig, at dit barn ikke træder skævt. De fleste sandaler har dog hælrem, og det fungerer også fint for de fleste børn, særligt når remmen er justérbar, så den kan tilpasses dit barns fødder.

Sko og sneaker
Der er utroligt mange børnesko og sneakers på markedet, og det kan være svært at vide, hvilke der er bedst for lige dit barn. Det er vigtigt at vælge et par med en justerbar lukkemekanisme og en fast hælkappe. Vigtigst er det dog, at skoene sidder godt på dit barns fødder, og det kan være svært at vurdere. Derfor får du en mere udspecificeret guide her.

Gummistøvler
Gummistøvler er ligesom termostøvler det eneste fodtøj, der er 100 % vandtæt. Derfor er gummistøvler det optimale fodtøj til regnvejr. Du kan også få gummistøvler med for og indlægssål med termoeffekt. Perfekt til de køligere dage.

Gummistøvler har ikke justerbar lukning og sidder derfor ikke så godt fast om foden. Brug derfor kun gummistøvler til regnvejr – og til at hoppe i vandpytter. Husk desuden at stille støvlerne til tørre efter en dag i regnvejr, og tag en eventuel indlægssålen ud – så tørrer de hurtigere. Du må dog aldrig stille dine gummistøvler under en radiator eller i et varmeskab, da dette kan skade gummiet. Stil dem blot i et normal tempereret rum.

Vinterstøvler
Når temperaturerne falder, er det tid til vinterstøvler, og de skal helst være både varme, vandtætte og åndbare. Er du i tvivl om, hvilke du skal købe til dit barn, er der her lidt hjælp til at forstå de enkelte støvletyper lidt bedre. Du kan også se en kort beskrivelse af de forskellige typer nedenfor.

Støvler med tex-membran
Støvler med tex-membran holder både fødderne tørre og varme og tillader samtidig foden at ånde. Tex-membranen sørger nemlig for, at fugt ikke kan trænge ind, men at vanddamp (sved) fra fødderne kan komme ud.

Læderstøvler
Læder giver foden mulighed for at ånde. Nogle læderstøvler til børn fås i dag også med tex-membran, så de – lige som tex-støvlerne – er vandtætte. Læderstøvler kræver typisk lidt mere pleje end tex-støvler, for at læderet bevares pænt.

Termostøvler
Termostøvler har et dejligt varmt for, og mange har også termo-indlægssåler. De er også 100% vandtætte og er derfor et oplagt valg til dage med slud og sjap. Støvlerne har dog ikke justerbar lukning og sidder typisk løsere om foden, som ikke får samme støtte som ved vinterstøvler. Derfor skal de ses som et supplement til tex- og/eller læderstøvler.

Hjemmesko
De små fødder bruger lang tid i sko og støvler, så når det er tid til at lege indenfor, er bare tæer og strømpesokker altid bedst. Bare tæer eller strømpesokker giver nemlig de bedste forudsætninger for, at fødderne kan bevæge sig frit, og for at barnet kan træne svangscenen stærk og sund. Så der et bedst for fødder ikke at have sko på, når man er indenfor. Dog kan der sagtens være grunde til, at hjemmesko alligevel kan være en god løsning. Det kan være, det er fodkoldt, eller at dit barns institution har en regel om, at de små skal have hjemmesko på.

FRI FRAGT

Fri fragt til pakkeshop og erhverv og ordrer over 500 kr. til hjemmelevering. Levering 1-3 dage.

Opnår du ikke fri fragt er leveringsprisen 49 kr.