Må børnesko gå i arv? - Peti Sko

Må børnesko gå i arv?

Dette spørgsmål får vi ofte af mange forældre. Svaret deler vandene, da det kan være dyrt at købe børnesko. Det kan derfor være fristende at lade børnesko gå i arv, men der er grunde til at overveje det en ekstra gang.

Ikke to fødder er ens, og føddernes form varierer fra barn til barn. Generelt har børn en bred fod uden den store svang, der med tiden vokser sig smallere i takt med, at foden og dens knoglestruktur udvikles. Børns fødder udvikler sig i forskellige tempi, og fødderne er mere sårbare i udviklingsfasen, hvor knoglerne fortsat er bløde.


Børn slider sko forskelligt

Sko, som er produceret i naturlige materialer som eksempelvis læder, tilpasser og former sig efter foden, den sidder på. Det giver den rette støtte til foden, men betyder også at sko slides forskelligt efter børns bevægelser. Børn slider skoene efter fodens struktur og bevægelser, derfor vil en arvet sko med stor sandsynlighed ikke give den samme gode støtte til det næste barn i rækken.

Du skal specielt være opmærksom på, om skoen ser skæv ud, når man ser den udefra eller har synlige folder som følge af slitage. Kig efter, om sålerne – både ydersålen og indersålen – er slidt skæv. Skoene godt kan være slidt skæve, selvom du ikke kan se det med det blotte øje.

Sko skal sidde rigtigt
Hvis ikke skoen sidder godt på foden og passer barnets bevægelse, kan foden i værste tilfælde vokse sig skæv, hvilket kan give barnet rygproblemer og gener senere hen i livet. Det er derfor enormt vigtigt at finde en sko, der passer barnets fod. Her skal man være opmærksom på, hvordan skoen passer i forhold til længde, bredde og fodens svang.

Det er derudover vigtigt, at skoen sidder tæt omkring ankel og hæl, og at der er god plads til tæerne. Som hovedregel skal der gerne være 1 – 1,5 centimeter fra tå til skoens tåspids, så der er plads til at vokse, uden at skoen bliver så stor, at det hæmmer barnets bevægelighed.

Alvorlige konsekvenser
Når støvler går i arv, risikerer du, at det hæmmer dit barns udvikling og giver fodproblemer i fremtiden. Et klassisk eksempel er, at indersålen er trådt skævt, eller at der er slid på ydersålen. Det barn, der arver støvlerne, risikerer dermed også at træde skævt. Det belaster ikke bare fødderne, men også knæ, hofter og ryg. Derfor er pengene for et nyt par altid godt givet ud.

 

FRI FRAGT

Fri fragt til pakkeshop og erhverv og ordrer over 500 kr. til hjemmelevering. Levering 1-3 dage.

Opnår du ikke fri fragt er leveringsprisen 49 kr.