Hvor ofte måles barnets fod - Peti Sko

Hvor ofte måles barnets fod

Guide til gummistøvler Læser Hvor ofte måles barnets fod 4 minutter Næste Varme og svedige fødder
De små fødders udvikling, og hvor ofte de skal måles
Børn er forskellige og vokser ikke ens. Børnefødder vokser i ofte ryk og kan vokse helt op til 15 mm på et halvt år. Det er derfor vigtigt at holde øje med og måle fødderne med jævne mellemrum.

Her kan du se en normal udvikling af barnefoden:

  • Når barnet er mellem 0 og 2 år, vokser foden ca. 2 cm pr. år. Mål fodens længe hver 2. måned.
  • Når barnet er mellem 2 år og 6 år, vokser foden ca. 1½ cm pr. år. Mål fodens længde hver 3. måned.
  • Når barnet er mellem 6 år og 13 år, vokser foden ca. 1 cm pr. år. Mål fodens længde hver 6. måned.

Det siger sig selv, at når fødderne vokser så hurtigt, skal både børneskoenes og strømpernes størrelse kontrolleres flere gang årligt. Dette er især vigtigt for mindre børn, fordi nerveenderne i fødderne endnu ikke er fuldt udviklede, og fordi de kan have svært ved at fortælle, om skoene eller strømperne strammer eller ikke strammer.

Fodens udvikling 0 – 2 år
Fra barnet bliver født, til det er omkring 2 år, er de små fødder bøjelige og bløde. Det er helt normalt, at barnet har en såkaldt fedtpude under svangen – den skal være der.

Børns knogler indeholder mindre kalk og mere bindevæv end voksnes knogler. Derudover er knoglehinden meget tykkere og derfor også stærkere end hos voksne. Det betyder, at børneknogler er mere eftergivelige i det forkerte fodtøj.

Børn sanser meget med fødderne, og det er derfor vigtigt, at barnet mærker forskellige typer underlag, får massage og selv rører ved fødderne. Muskulaturen i fødderne skal have mulighed for at udvikle sig korrekt. Derfor er det en god idé at lade barnet gå rundt med strømpesokker og bare tæer.

Fodens udvikling 2 – 3 år
I 3-årsalderen er foden stadig bøjelig og blød, men musklerne og svangen begynder for alvor at vise sig i denne alder. Foden bliver på dette tidspunkt mindre bred og ligner mere og mere en udvokset fod.

Fodens udvikling 3 – 7 år
Foden er fortsat blød og fleksibel. Svangen er nu ved at blive udviklet på samme måde som musklerne. Fodens form begynder at blive smallere, men forfoden er stadig bredere i forhold til en voksen fod.

Fodens udvikling 8 – 12 år
Noget af fleksibiliteten er væk, men foden er stadig meget følsom overfor tryk. Svangen er næsten fuldt udviklet, hvilket giver foden en mere voksen form. Forfoden er dog stadig forholdsvis bred.

Undgå for små og stramme strømper
Før barnet kommer i sine prewalkers eller første sko, skal man tage hensyn til de små fødder. Strømper, strømpebukser og sparkedragter skal have god plads, så foden kan strækkes ud. Især i starten hvor foden vokser stærkt, og da foden er meget blød og eftergivende, gør det ikke ondt på babyen, hvis fødderne i sparkedragten ikke har nok plads. Men det kan resultere i en forkert fodstilling, hvis barnet konstant har for stramme sokker eller lignede, der tvinger foden ind i en uhensigtsmæssig stilling.

Passer sparkedragten først, når dragten strammer om fødderne, så klip fødderne af dragten, og brug strømper i den rette størrelse. Mange sportsfirmaer og babytøjs producenter laver sko til helt små børn, som endnu blot ligger eller sidder selv og endnu ikke har lært at gå eller rejse sig op ad ting.

Det er for sin vis OK at bruge disse sko ved enkelte lejligheder, men som udgangspunkt bør små børn ikke bruge sko, før de går udendørs. Indendørs er tykke sokker evt. med skridsikre dupper under helt fint. Når barnet begynder at rejse sig op ad ting og kan gå lidt rundt om ting, kan barnet bruge en prewalker-sko.

Ligesom det er vigtigt med plads til babyfødderne, må det større barns strømper naturligvis heller ikke stramme.

Se efter dette, når du køber sko til små børn:

  • Køb sko i lette, bløde og fleksible materialer, der giver foden maksimal bevægelighed. F.eks. bør der ikke være svangstøtte! Det skyldes, at musklerne i svangen udvikler sig bedre uden støtte.
  • En lav hælhøjde fordeler kropsvægten jævnt over størstedelen af sålen, hvorimod højere hæle kun belaster forfoden.
  • Lukkesystemet bør være justerbart, så det omslutter foden perfekt og holder hælen på plads. Køb f.eks. sko med snørebånd, velcrolukning eller sandalremme.

FRI FRAGT

Fri fragt til pakkeshop og erhverv og ordrer over 500 kr. til hjemmelevering. Levering 1-3 dage.

Opnår du ikke fri fragt er leveringsprisen 49 kr.