Opbevar dit fodtøj rigtigt, når det ikke er i brug.
Meget fodtøj er sæsonpræget og bruges derfor kun få perioder af året. Hvis du vil passe godt på dit fodtøj, så det kan holde i mange år, er det vigtigt, at det bliver opbevaret og behandlet korrekt, når det ikke er i brug. Her får du guides og gode råd til den rigtige opbevaring af dine sandaler, vinterstøvler og gummistøvler.
Fodtøj lavet i læder
Det første, du skal gøre, inden dit fodtøj kommer i hi, er at gøre det rent, så der ikke er skidt og snavs, der skal overvintre eller i sommerhi sammen med fodtøjet.
Læder har en tendens til at blive groft, når det bliver beskidt. Det er vigtigt, at du bruger en rens, der er beregnet til læder, da vand er hårdt for læder og kan skade det yderligere. Vores bedste anbefaling er, at du bruger en Foam cleaner. Har du fodtøj i ruskind eller nubuck, kan denne også sagtens bruges.
Derefter skal du sørge for, at dit fodtøj er helt tørt, inden du går videre til næste step.
En tør overflade sikrer, at resten af processen er effektiv. Lad fodtøjet tørre et tørt sted, efter du har renset det. Det er vigtigt, at du ikke lader fodtøjet tørre i et varmeskab eller tæt på en varm radiator, da det kan udtørre læderet og medvirke til, at læderet sprækker. Undlad også at lade fodtøjet tørre direkte i solen, da det kan blege læderet og ligeledes udtørre det.
Vi anbefaler almindelig stuetemperatur, når fodtøjet skal tørre. Hvis du lader det stå natten over, er du sikker på, det er tørret helt.
Så giver du dem en omgang pleje med en læderbalsam. Det er nemt at dosere og vedligeholder læderets smidighed og bevarer et eksklusivt udseende. Har du fodtøj af ruskind eller nubuck, kan du bruge combi care.
Nu er dit fodtøj klar til at blive sat på pause. Du bør opbevare det på et tørt og luftigt sted (det betyder ikke et sted med blæst, men at det ikke må være pakket væk i en pose/kasse).
For at modvirke dårlig lugt, kan du evt. lægge en tepose med kamillete eller en duft frisker i skoen.
Dit fodtøj kan holde i mange år, hvis du passer på det. HUSK at give det imprægnering, inden det tages i brug næste sæson.
Fodtøj i tekstil eller syntetisk materiale
Ligesom med læder er det også en god ide at rengøre fodtøj lavet i tekstil eller syntetiske materialer, inden du sætter fodtøjet på pause. Det kan du ligeledes gøre med foam cleaner. Du kan også bruge en hårdt opvredet klud til det værste snavs.
Fodtøjet behøver ingen pleje ligesom læder bagefter. Du kan blot sætte det et tørt og luftigt sted, så det ikke bliver lukket inde i en pose/kasse. For at modvirke dårlig lugt, kan du evt. lægge en tepose med kamillete eller en duft frisker i skoen.
Opbevaring og beskyttelse af gummistøvler
Inden vi går til selve behandlingen, så kommer her et par tips til, hvordan du bedst muligt opbevarer og beskytter dine gummistøvler.
- Opbevar ALDRIG dine gummistøvler i direkte sollys eller i stærkt elektrisk lys. De skal helst stå mørkt og en smule køligt.
- Brug ALDRIG generelle imprægneringsprodukter. De er ikke beregnet til gummistøvler, uanset om de er lavet af naturgummi eller syntetisk gummi.
- Brug aldrig din ene fod til at holde på hælen, når du tager støvlerne af. Det svækker hælen, og det gør ligeledes gummiet mere ufleksibelt omkring hælen.
- Vask altid dine støvler efter brug, så de ikke slides, eller udsættes for unødvendige belastninger. Selv små sten eller sandkorn kan give skader.
- Vask dine støvler med en klud eller svamp. Brug ALDRIG børster eller lignende, som kan slide overfladen på gummiet unødvendigt.
- Når du vasker dine gummistøvler, så tør dem ALDRIG i tørreskabe eller lignende. Det gør, at gummiet hurtigere udtørres og dermed sprækker eller flækker.